Punca Kulit Badan Sensitif,Alergik,Berjerawat Dan BerbauJerawat adalah salah satu masalah kulit yang sering mengganggu, terutama untuk wanita yang mengambil berat dengan penampilannya. Satu jerawat kecil saja boleh menjadi masalah besar di saat-saat penting.Selama ini, kita hanya tahu bahawa jerawat ada di bahagian wajah. Namun sebenarnya, jerawat boleh muncul di 12 area tubuh. Setiap lokasi tumbuhnya jerawat pada tubuh kita, sebenarnya menjadi signal yang memberi tahu kita mengenai masalah kesihatan yang sedang kita alami.
 
Sekiranya kita ingin tahu masalah kesihatan apa yang kita alami berdasarkan dimana tumbuhnya jerawat pada bahagian tubuh badan kita.perhati dengan teliti dan baca seterusnyaZon 1: Masalah Hormon
Zona 1 adalah area leher dan rahang. Selain wajah, kadang-kadang kita melihat seseorang memiliki jerawat pada area ini. Area leher berhubungan dengan kelenjar hormon.
Bila kita memiliki jerawat di area ini, boleh jadi kita mengalami stres atau terlalu banyak konsum gula. 

Zon 2 dan 3: Stres
Zona 2 dan 3 berada pada bahagian bahu. Apabila kita memiliki jerawat di bahagian ini ,keadaan kita sedang tegang dan drop. Jerawat pada area ini memang berhubungan dengan keadaan fikiran yang sensitif dan rapuh.Kebiasaannya terjadi pada masa sebelum period.Selain itu, penyebab lainnya adalah disebabkan oleh peluh dan sensitif kulit terhadap bahan yang digunakan untuk perawatan kulit seperti lotion atau sabun mandi.

Zon 4: Masalah Pencernaan
Area ini terletak pada bahagian dada atas. Menjelaskan bahawa ada masalah dengan pencernaan kita. Mungkin kita sedang melakukan diet, mengambil makanan pedas atau juga terlalu banyak mengambil minuman sejuk.Selain itu, mungkin disebabkan kita mengenakan pakaian yang terlalu ketat sehingga menimbulkan peluh yang mengganggu dan menimbulkan jerawat.

Zon 5 dan 6: Badan Memerlukan Vitamin
Jerawat juga tumbuh di area lengan berkaitan dengan keadaan tubuh yang terdedah kepada sinaran matahari dan dicemari udara yang kotor.Cara mengatasinya hendaklah mengamalkan pemakanan yang sihat dan sayura-sayuran serta vitamin

Zon 7: Gula Darah
Perut merupakan area di mana terdapat banyak kelenjar minyak. Bila ada jerawat di area tersebut, ia disebabkan oleh gula darah yang meningkat.

Zon 8: Kebersihan
Zona 8 adalah area sekitar Miss V. Bila jerawat sampai muncul di area ini, memang cukup mengganggu. Biasanya terjadi kerana pembersihan bulu atau pencukuran, namun dilakukan dengan kurang bersih. Jaga Miss V agar tetap bersih dengan menggunakan pakaian dalam yang nyaman untuk mencegahnya makin parah.

Zon 9-10: Kulit Sensitif dan Alergi
Jerawat yang muncul di area paha mungkin disebabkan oleh kulit kering, sensitif atau mengalami alergi kepada makanan, bahan pakaian atau produk perawatan kulit yang digunakan.

Zon 11-14: Kecemasan Dan Masalah Pencernaan
Apabila kita mengalami jerawat di area ini, mungkin kita mengalami kecemasan dan masalah pencernaan. Kecemasan ini menyebabkan keringat atau peluh berlebihan dan rasa tidak selesa yang mampu menimbulkan jerawat.Ia juga disebabkan oleh makanan yang terlalu banyak kalori. 

Dengan adanya entry ini ,Ain harap dapat membantu kita semua untuk mengatasi masalah yang kita alami.Kebiasaanya,tempat yang paling popular dialami oleh individu ialah di bahagian Zon 11 dan 12.
.......
Untuk mengatasi masalah yang di hadapi Debella menyediakan Set untuk perawatan kulit badan yang sangat sesuai bagi mereka yang memerlukannya.Mempunyai 2 pilihan,yang mana satu pilihan kita?kita sendiri yang tentukan

Aloevera Drinking Gel - rawatan dalaman
Aloevera Jelly -Rawatan Luaran
Aloevera Bath gel - Rawatan ketika mandi
✅Aloevera Talcum Powder

De Bella adalah produk yang bersifat natural, ia memerlukan penggunaan yang konsisten dan tidak memberi kesan buruk jika ditinggalkan


konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian anda!

Ain Numi

Sihat itu penting. Cantik dan berperibadi itu perlu.

No comments:

Post a Comment