Gelap di Sekitar Leher,Ketiak dan Celah paha Kesan Mengandung ?Saya Ada Jawapannya

Chloasma juga dikenali sebagai "topeng kehamilan". Ia kelihatan sebagai tompok-tompok gelap pada dahi, pipi dan leher. Pada wanita yang berkulit gelap, ia muncul sebagai tompok-tompok cerah. Ia disebabkan oleh peningkatan hormon melanin iaitu hormon yang memberi warna gelap pada kulit. Hormon ini melindungi kulit daripada cahaya ultraviolet.

Pendedahan kepada cahaya matahari akan membuatkan tompokan tersebut menjadi lebih gelap dan lebih jelas, oleh itu lindungilah kulit anda dengan krim pelindung matahari dengan SPF15 atau lebih. Pakailah topi apabila anda keluar rumah. Jika anda rasa tompokan tersebut kelihatan hodoh, anda boleh cuba selaraskan tona kulit menggunakan bedak asas yang agak gelap. Berita baiknya ialah tompokan ini akan mula hilang dalam tempoh tiga bulan selepas anda bersalin.(agak lama)

Ok..berbalik kepada pengalaman ku...Semasa mengandung anak pertama , saya dapati kawasan sekitar leher dan tengkuk, bawah lengan, perut dan di celah-celah (hihihi) menjadi gelap. Dari pembacaan dan penelitian saya, perkara ini memang terjadi kepada ibu-ibu hamil kerana perubahan hormon, ianya akan kembali seperti sediakala selepas melahirkan.

Semasa anak yang pertama, semasa mengandung saya selalu mengadu dengan suami mengenai kesan gelap tersebut tapi suami jawab acuh tak acuh, katanya "bukan ada orang tengok pun..", tapi kan, sebagai orang perempuan pasti sedikit sebanyak perkara itu agak merunsingkan kepala, kan??
Walaupun orag lain tak nampak,itu saya tak kisah...tapi suami saya sentiasa nampak dan melihat saya setiap hari,itu yang saya kisah... Jadi saya perlu jaga kecantikan kulit untuk suami saya..

Sepanjang kehamilan saya, setiap hari saya menggunakan Aloevera Jelly sebagai scrub badan  ketika mandi.Walaupun sukar hilangkan lingkaran gelap itu,namun ia tetap terjaga dan dapat dikawal supaya ia tidak menjadi lebih ketara.

ini dia Aloevera Jelly,Besarkan ? Sangat berbaloi2


Sehingga selepas bersalin saya masih setia menggunakan Aloevera Jelly ini.Alhamdulillah..., tidak sampai sebulan kawasan sekitar leher dan tengkuk, bawah lengan, perut dan di celah-celah  pulih seperti sedia kala.

Tapi ,bagi sesiapa yang tidak biasa menggunakan Aloevera Jelly,Boleh lah tanya saya Bagaimana cara penggunaannya sebagai scrub badan.Kalu salah cara tak jadi jugak..hehee~

Actually,Aloevera Jelly dah familiar dengan kehidupan saya,kerana sudah hampir 11 tahun saya menggunakannya...Terlalu banyak kelebihan dan kebaikkanyang masih ramai tidak tahu...

Bagi yang belum cuba,inilah masanya harga pun berbaloi-baloi dengan kandungannya yang sangat banyak.

De Bella Skincare adalah produk yang bersifat natural, ia memerlukan penggunaan yang konsisten dan tidak memberi kesan buruk jika ditinggalkan


konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian anda!

Ain Numi

Sihat itu penting. Cantik dan berperibadi itu perlu.

No comments:

Post a Comment